Por Juan Manuel Freire, El Periodico – sábado, 2 de junio de 2018
En la primera presentación del álbum ‘Rest’ en un festival, Charlotte Gainsbourg conquistó sin necesidad de forzar su voz, que es casi siempre un susurro, un susurro convencido y carismático. Tampoco hubo grandes gestos dramáticos: pasó casi toda la actuación sentada ante su piano Yamaha, sin apenas mirar al público; concentrada en trasladar al escenario con el lustre merecido un repertorio reciente que merece reivindicación.
A su alrededor, cinco músicos (entre ellos, miembros de TOYS y BABE) ayudando a la artista a construir un electro-pop de sonido visceral y engranajes orgánicos que, a menudo, delataba el influjo del otro trabajo de Gainsbourg: el cine. La inicial ‘Lying with you’ es un perfecto tema Bond que podría haber firmado Barry, John Barry, el padre de Kate Barry, la hermana fallecida de Charlotte.
A ella está dedicado ‘Rest’, y la frágil balada ‘Kate’ en particular, capaz anoche de silenciar el clima festivalero con su emoción elegíaca. Después de ella tocaba ‘Charlotte for ever’, y Charlotte comentó cómo, cada noche de concierto, se emocionaba al ver el nombre de su hermana justo encima del suyo. Quiso dedicarle el concierto, como ha venido haciendo en otros de esta gira.
Rodeados por rectángulos de neón blanco que daban a la escena un aire futurista, acorde con el sonido de la banda, Charlotte y aliados alternaron temas melancólicos o quietamente sensuales (‘Ring-a-ring o’roses’) con claras llamadas al baile, llegando a convertir ‘Deadly valentine’ en una bestia de electro distorsionado. La inédita ‘Remarkable day’ también superpuso el néon estroboscópico al negro de luto.
Hubo pocas referencias al material ajeno a ‘Rest’, pero mejor que bien elegidas: ‘Charlotte for ever’ aparte, sonaron ‘Heaven can wait’, de su disco creado con Beck ‘IRM’; ‘The songs that we sing’, con música de Air y letra de Neil Hannon & Jarvis Cocker, y, rubricando la noche a lo grande, la controvertida oda al amor en familia ‘Lemon incest’. Una perfección de concierto.
Charlotte Gainsbourg imprimeix l’estil del seu pare al Primavera Sound
BORJA DUÑÓ AIXERCH, ara.cat Barcelona 02/06/2018 13:25
Entre altres coses, el Primavera Sound d’enguany serà recordat per haver reunit sota un mateix cartell Jane Birkin i Charlotte Gainsbourg. La filla de Serge i Jane actuava divendres cap a la mitjanit, després que els escocesos Mogwai –uns clàssics del festival– haguessin descarregat les seves tempestes elèctriques des del mateix escenari i que Thundercat aplegués una gran quantitat de públic malgrat que el seu jazz fusió no sembla, a priori, apte per a tots els públics. La cancel·lació a última hora del concert de Migos –un dels grans caps de cartell de divendres, que van perdre l’avió– va sembrar certa confusió entre el públic, que es va repartir entre el virtuós baixista amb nom de superheroi, l’R&B amb influències cubanes d’Ibeyi o un concert de Los Planetas anunciat a última hora.
El que no es va moure va ser l’ slot, en prime time, reservat per a Charlotte Gainsbourg, que arribava al festival tocada per l’aura mítica del seu pare, malgrat que el seu cançoner no sigui gaire conegut al nostre país. La cantant i actriu venia a presentar Rest (2017), un treball marcat per la mort, el 2013, de la seva germana Kate, filla de Jane Birkin i el compositor britànic John Barry. Ring-a-ring o’ roses, Lying with you o Kate són cançons, per tant, fosques i melancòliques que Gainsbourg va interpretar amb certa languidesa, imprimint l’estil del seu pare a un embolcall de synth pop de clara ascendència francesa, amb una escenografia sòbria però efectiva i uns desenvolupaments instrumentals que, com a Deadly Valentine, permetien coquetejar amb l’electrònica de ball, malgrat el to fosc del conjunt.
En un festival com el Primavera Sound els solapaments són inevitables i, per tant, calia perdre’s l’oportunitat de sentir Gainsbourg entonar la polèmica Lemon incest, que és la primera cançó que va gravar, als 13 anys, amb el seu pare i amb què sol acabar els seus concerts. Però veure almenys un tram del concert de Los Planetas també tenia el seu morbo: els andalusos celebren enguany els 20 anys d’ Una semana en el motor de un autobús, obra clau en la seva trajectòria i, a més, el seu cantant J s’ha desmarcat de la tònica general dels seus companys de professió amb unes contundents declaracions a favor dels independentistes catalans; segur que diria alguna cosa el dia que Rajoy feia les maletes i se n’anava de la Moncloa.
Fernando García / Jenesaispop.com
Quienes vimos a Charlotte Gainsbourg, alguien que no suele realizar demasiadas giras, tuvimos el privilegio de escuchar una canción nueva que nunca antes había tocado ‘Remarkable Day’. Aunque el setlist se basó en su mayoría en su último álbum, ‘Rest’, dedicado al completo a su hermana Kate, que falleció. El halo oscuro y misterioso lo creaban una puesta en escena tan sencilla como potente -había cuadrados de luces fluorescentes situados en diferentes partes del escenario, y en el centro el más grande de ellos “encerrando” a ella y a su teclado-, las maquinas de humo y el fuerte contenido electrónico. ‘Ring-a-Ring o’ Roses’ o ‘Kate’ fueron algunos de los mejores momentos del concierto. Como también lo fue la presencia magnética de Gainsbourg y su voz triste llena de sentimiento.
Divendres de Primavera Sound amb Charlotte Gainsbourg i concert sorpresa de Los Planetas
www.ccma.cat – 02/06/2018
Charlotte Gainsbourg ha actuat la nit de divendres en la tercera jornada del festival Primavera Sound per presentar el seu darrer treball, « Rest ». Per primera vegada, Charlotte Gainsbourg comparteix cartell en un festival amb la seva mare, Jane Birkin. També han destacat Mogwai, el líder de Sigur Rós, Jónsi, i el concert sorpresa de Los Planetas.